történetem

Sziasztok!

Én egy 17 éves lány vagyok. 15 éves korom elejéig túlsúllyal küszködtem. Kilencedikes koromban a szomszédunk elhívott magával zumbára(9. Év eleje). Nagy nehezen rávettem magam(9.félév) ,de igazából csak azért ,mert suliba kötelező volt a heti 5 sport. Akkor még nem is gondoltam volna ,hogy beleszeretek :D na és tulajdonképp itt kezdődik a történetem.

A zumba kezdetén nem is gondoltam arra ,hogy azért táncoljak ,hogy fogyjak, na de, akaratomon kívül lecsúszott először 3kg. Egyik ismerősöm bedobta ,hogy ,,Jé Tündi, te fogytál?'' Én meg nagy büszkén igennel feleltem. Onnantól kezdve a zumbát minden szempontból magamért csináltam. Az első 10 kiló gyorsan lement kb 1 hónapon belül. Utána 3-4 hónapig állt a súlyom ,de én továbbra is bőszen táncoltam. Jöttek a fellépések és én vállalkoztam ,de mivel új voltam a táncokat még csak nagyjából tudtam és otthon is keményen gyakoroltam. Ennek hatására újabb 3kg csúszott le. Ekkor voltam 73 kiló. Itt is álltam újra kb 5 hónapig. Kezdtem beletörődni ,hogy jó lesz nekem ez a 73 hisz honnan indultam ez már ahhoz képest jó stb...(a kifogások).

A következő lépést az hozta ,hogy sajnos kiderült ,hogy Pcos betegségem van ,ami inzulin-rezisztenciával párosul(kezdetleges cukorbetegség). Ennek hatására elhagytam a kristálycukrot(lecseréltem nyírfacukorra), fehér lisztet( graham és teljes kiőrlésű búza liszt), tésztát(bulgur, kuszkusz, teljes kiőrlésű tészta) és a krumplit. Sokat kutattam neten és elmentem dietetikushoz. Rátaláltam erre az oldalra: www.kaloriabazis.hu , rengeteget segített. Számolgattam a kalóriákat és a szénhidrát bevitelt.Két nőgyógyásznál is voltam és mindenféle kivizsgáláson(pajzsmirigy, koleszterin, vitamin stb.) Nos a vizsgálatokon az inzulin szinten kívül ,ami minimálisan magasabb lett ,,minden jó volt''. Na szép lassan lecsúsztam 63 kilóra ismételten kb 4-5 hónap alatt majd 1 hónap múlva 62-re ,majd 60. Itt újból kb 2 hónap állás következett.

Kb 2 hónap múlva mikor nagy nehezen a mérleg átbillent az 59-re a hajam csomókba kezdett hullani és durván elvékonyodott. Nagyon megijedtem. Még régebbről ismertünk egy magán specialista orvost ,aki bőrgyógyász, elmentem hozzá és a leleteimet is elvittem. Kihúzta egy hajszálam és megvizsgálta ,majd rákérdezett a pajzsmirigyem működésére. Én ugye mint tudtam az eredménye jó lett. Megnézte a leletet és kiderült ,hogy a pajzsmirigy 3 féle hormonját nem vizsgálták ki és ez mellett még vas(tenyér csíkok színesek jó ,ha fehér/sápadtak rossz) cink és magnézium hiányom is van(sokat voltam depressziós és feszült). Írt föl nekem vitaminokat plusz egy haj spreyt. 

Most ott tartok ,hogy 55-56 kiló között mozgok ,amit kb 2,5 év alatt sikerült elérnem :) most biciklizek és fittnes hullahopozok. A fogyáshoz tartozó sportolás lényege ,hogy olyat csináljunk ,amit élvezünk. Másképp könnyen előfordulhat ,hogy feladjuk az egészet. A legtöbb ember azt érti a diéta alatt ,hogy el kell hagyja a finom ételeket és önsanyargatásba kell kezdenie(én is ezt hittem 2,5 évvel ez előtti időszakba). Pedig nem, annyi ,de annyi finom és ÚJ étel van. Egyáltalán nem bántam meg ,hogy életmódot váltottam, sőt... :) és ezt a blogot azért hoztam létre ,hogy segítsem azokat a kamaszokat és fiatal embereket akik sehogy sem boldogulnak ,pedig szeretnének változtatni.

Üdvözlettel: Tündi :)

 

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én