Reszelős túrós

Anyukám receptje szerint

Hozzávalók

100g/ 18g ch

Tészta

  • 250g Graham liszt (150g ch)
  • 50g búzasikér (vagy ugyanennyi graham liszt, de akkor plusz 30g ch)
  • 100g Búzaliszt (71g ch)
  • 1kk szódabikarbóna
  • 1kocka ráma
  • 37g Dia-wellness
  • 1db tojássárgája
  • 70g kakaópor
  1. Mindent gyúrjunk össze, amíg jól összeáll.
  2. Szedjük ketté a tésztát és tegyük hűtőbe 6-7 órára, ha nem dermed meg reszelhetőre, tegyük 2-3 percre a fagyasztóba

Töltelék

  • 500g félzsíros túró
  • 87g goji bogyó (50g ch, elhagyható)
  • 50g Dia-wellness
  • 1cs (10g) xilites vaníliás cukor (6g ch)
  • 3db tojássárgája
  • 3-4db tojásfehérje habbá verve
  1. Keverjünk össze mindent, a fehérjén kívül.
  2. A fehérjét verjük fel habnak, majd óvatosan forgassuk össze, hogy ne törjön össze a hab.
  3. Reszeljük egy tepsibe az egyik fél tésztát, majd kenjük meg a töltelékkel
  4. Reszeljük rá a másik fél tésztát és süssük készre.

 

 

Brokkolis pulyka curry- mogyorós basmati rizzsel

A recept, a "Mentes konyha" első számú újságából van. Csak egy kicsit alakítottam át :)

Hozzávalók

3 adag

  • 50-60dkg pulyka/csirkehús
  • 1fej brokkoli (369g)
  • 1 fej lila/ vöröshagyma (119g 9g ch)
  • 1,5kk fokhagyma krém
  • 1kk curry, gyömbér por
  • 2dl főzőtejszín
  • 5-6dl víz
  • 100g földimogyoró (kalifa, 10g ch)
  • 120g basmati rizs (92g ch)
  • citrom/ lime leve
  • 2ek zabkorpa

Elkészítés:

  1. A brokkolit szedjük rózsáira. Forraljunk fel egy lábasba vizet, 1-2 teáskanálnyi sóval, majd tegyük bele a brokkolit, forraljuk 2-3 percig. Szűrjük le és tegyük félre.
  2. Forraljunk fel egy másik lábasba vizet, tegyünk bele sót és  főzzük a rizst 6-7 percig, majd zárjuk le a tüzet és hagyjuk párolódni 6-7 percig, majd szűrjük le.
  3. Egy serpenyőben olvasszuk és hevítsük fel a kókuszolajat.
  4. Vágjuk apróra a hagymát és tegyük rá az olajra.
  5. Fonnyasszuk egy kicsit, majd tegyük hozzá a fokhagyma krémet és a gyömbért. Pirítsuk egy kicsit, majd adjuk hozzá a curryt. Pirítsuk még 1-2 percig, de vigyázzunk, hogy oda ne égjen.
  6. Adjuk hozzá a vékony csíkokra vagy kockákra felvágott húst és öntsük fel a vízzel.
  7. Főzzük puhára a húst. Hagyjuk a vizet minél jobban elpárologni róla.
  8. Ha kipuhult, öntsük fel a tejszínnel és adjuk hozzá a brokkolit.
  9. Főzzük még kb. 5 percig, majd végül adjuk hozzá a zabkorpát, sűrítsük be vele.
  10. Tegyük még hozzá a citromlevet és sózzuk, ha kell.
  11. Pirítsuk meg a mogyorót és keverjük össze a rizzsel.
  12. Tálaljuk :)
Nekem, 1 adag 40g ch
  • A rizs összesen: 393g, tehát, 1 adag 131g
  • A szósz összesen: 1151g, tehát, 1 adag 384g

 

Chilis csokis avokádó puding-kókuszos rum aromás zabkásával

AKINEK FOGYNIA KELL AZ EZZEL VIGYÁZZON! :D Én is csak heti 1x tervezem enni, mivel ugye itt a tél és az avokádót kilóra adják :D

Hozzávalók

1 adag 30g ch

Puding

  • 1db kisebb érett avokádó
  • 50ml tejszín
  • 50ml víz
  • 1ek holland kakaópor
  • 25g xilit (15g ch)
  • Késhegynyi chili por

Elkészítés:

  1. Minden hozzávalót tegyünk turmix gépbe és turmixoljuk egyneműre.
A legjobb, ha ezt előző nap este készítjük el, hogy reggelre összeérjenek az ízek :)

Zabkása

  • 25 g apró szemű zabpehely (15g ch)
  • 20g (2ek) zabkorpa
  • 50ml tejszín
  • +víz
  • Édesítő
  • 3kk kén mentes(kalifa) kókuszreszelék
  • 1tk rum aroma

Elkészítés:

  1.  Pont ugyan úgy készítjük, mint a zabkását.
  2. A vizet addig adagoljuk hozzá, amíg elérjük a kívánt sűrűséget.
  3. Ha kész hűtsük ki ehetőre
Rétegezzük, akár 3 réteget is lehet belőle készíteni, én csak kettőt csináltam :)

Paradicsomos csicsóka, basmati rizzsel

Hozzávalók

3 adag

  • 250ml paradicsomlé (nekem 15g ch)
  • 315g csicsóka 
  • 135g basmati rizs (104g ch)
  • 3-4ek zabkorpa
  • 1kk só
  • Lötyi édesítő

Elkészítés

  1. Főzzük meg a kockákra vágott csicsókát sós vízben, tegyünk ugyanígy a rizzsel
  2. Keverjük el a paradicsomlében a korpát
  3. Ha kipuhult a krumpli és megfőtt a rizs, szűrjük le őket és öntsük össze, mind a három hozzávalót és sűrítsük be.
Nekem az összes 850 g lett, tehát egy adag 283 g, amiben 40g ch van

 

 

Narancsos-karobporos piskóta banán krémmel

Hozzávalók

Piskóta

  • 100g graham liszt (60g ch)
  • 50g búzasikér
  • 20g karob por (34g ch, de helyettesíthető kakaó porral, ami viszont 0 ch)
  • 1 narancs leve (nekem 91ml lett, ami 7g ch)
  • 3db tojás ketté választva
  • 60g dia wellness
  • 60g Flora félzsíros margarin

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt
  2. A tojásokat válasszuk ketté
  3. A sárgákat, vajat és a cukrot verjük habosra, majd adjuk hozzá a karob port, sikért és a lisztet
  4. A fehérjét verjük fel habnak, majd óvatosan keverjük hozzá a masszához
  5. Kenjünk ki egy közepes tepsit félzsíros margarinnal és szórjuk meg 1-2ek zabkorpával(több ne legyen különben plusz ch!)
  6. Tűpróbáig sütjük!

Közben készítsük el a krémet és a csokimázat a tetejére:

Krém:

  • 1db éretlen(zöld) banán (nekem 114g/ 27g ch) 
  • 2 ek tejszín
  1. Botmixerrel pépesítjük

Máz:

  • 1ek holland kakaópor
  • 1ek félzsíros margarin
  • Lötyi édesítő
  • 1ek tejszín
  1. Vízgőz felett olvasszuk össze
  2. Ha kihűlt a piskóta vágjuk ketté, kenjük meg a banán krémmel, majd kenjük meg a tetejét a csokimázzal :)

Amikor kész voltam teljesen, lemértem az egész sütit. Nekem 636g lett, tehát 636g/ 128g ch, 100g/ 20g ch-ra jött ki.

 

Mákos-kókuszos zabkása

Hozzávalók

30g ch

  • 13g mák
  • 10g xilit
  • 2-3kk kókuszreszelék (kalifa, ez nincs kénnel kezelve)
  • 37g apró szemű zabpehely
  • 20g zabkorpa
  • 1dl tejszín
  • Lötyi édesítő/ dia wellness ízlés szerint
  • Annyi víz, hogy egy kellemesen sűrű állagot kapjunk

 

Elkészítés:

  1. Daráljuk le a mákot a xilittel
  2. Majd öntsünk mindent egy lábosba
  3. Folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá a vizet.
  4. Utólag is be lehet édesíteni az édesítővel :) sőt, ha először készítjük jobb is, hogy kitapasztaljuk, hogy milyen édesen szeretjük
  5. Dióval és fahéjjal tálaltam :)